Breaking News

7 Mayıs 2016 Cumartesi

Tonlarca Ağırlıktaki Uçaklar Nasıl Durur? Thrust Reverser Sistemi Nasıl Çalışır?

Yaklaşık bir yıldan beri Instagram hesabımız başta olmak üzere sosyal medya üzerinden bilgi paylaşımı yapmaktayız. Sistemleri derinlemesine incelemek için ise internet sitemizi aktif hale getirdik. Thrust reverser sistemini ilk etapta yüzeysel olarak ele aldığımız yazı dizisiyle derinlemesine sistem incelemelerine başlıyoruz.

Modern uçakların tonlarca ağırlığa sahip olduğu bilinmektedir. Peki bu kadar ağır olan uçaklar nasıl oluyor da sorunsuz bir şekilde durabiliyor?

İşte tam da bu noktada thrust reverser sistemi devreye giriyor. Özellikle kısa pistler ve yağmur, kar ve buz gibi unsurlardan dolayı meydana gelen kaygan zeminlerde thrust reverser sisteminin önemi net bir şekilde ortaya çıkıyor.


Egzoz Gazı Ters Çevriliyor

Uçakta birçok frenleme sistemi yer alsa da ekstrem durumlarda bu frenleme sistemleri yetersiz kalabilmektedir. Bu sebepten dolayı thrust reverser adı verilen sistem sayesinde egzozdan çıkan gazın akış yönü ters çevrilmekte ve motordan elde edilen güç aynı zamanda uçağın yavaşlatılması için de kullanılmaktadır. 

Thrust Reverser Sisteminin Avantajları

  • Tahmin edileceği üzere modern uçaklarda kullanılan fren disklerinin maliyetleri son derece yüksektir. Thrust reverser sisteminin kullanılmasıyla birlikte ciddi anlamda maddi tasarruf yapılabilmektedir.
  • Thrust reverser sistemi son derece güvenli olup sadece iniş takımına yük bindiğinde kullanılabilmektedir.
  • Thrust reverser sistemi sadece simetrik olarak kullanılabildiğinden dolayı her hangi bir dengesizlik problemi meydana gelmez.
  • Kısa pistlerde ve olumsuz hava koşullarında dahi sorunsuz ve konforlu bir yavaşlama sağlanabilmektedir.

Thrust Reverser Tipleri ve Çalışma Prensipleri

Clamshell Door


Bucket Door


Blocker Door


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Designed By Published.. Blogger Templates