Breaking News

21 Mayıs 2016 Cumartesi

Uçaklar Geri Geri Gidebilir Mi?

Çağımızın en gelişmiş ulaşım araçlarından olan uçakların geriye doğru gidememeleri ilk kez duyanlar için büyük bir şaşkınlık yaratmaktadır. Uçakların geriye doğru gidebilmesini sağlayacak olan yeni bir sisteme yer verilmemesinde birçok farklı sebep yer almaktadır. Bunların başında ise yeni sistemin getireceği ağırlık ve bakım giderleri yer alırken ayrıca operasyonel anlamda kazaların meydana gelme riski artış gösterebilir.




Günümüzde havayolu şirketleri tarafından kullanılmakta olan modern yolcu uçakları yardım almadan geri geri gidememektedirler. Push back adı verilen aracın yardımıyla taksi hareketlerinde uçaklar geriye doğru gidebilirler. Push back esnasında hem kokpit ekibi tarafından hem de push back aracını kullanan görevli tarafından etraf sürekli olarak kontrol edilmekte ve güvenli bir şekilde operasyon tamamlanmaktadır.


Elektrikli Yeni Taxi Sistemi Geliştiriliyor

İlk olarak 2015 yılında gün yüzüne çıkarılan ve dar gövdeli uçaklara entegre edilen elektrikli motor sayesinde uçaklar taxi hareketlerini yardımsız bir şekilde gerçekleştirebilecektir. 

Yüzde 4 Yakıt Tasarrufu

Sistemi ortaya çıkaran firma tarafından yapılan hesaplamalarda bu sistem sayesinde uçakların yakıt tüketimlerinde yüzde 4 civarında bir tasarruf sağlanabildiği görülüyor.

FOD (Yabancı Madde Hasarı) Riskini Düşürüyor

Sistemin yer alacağı uçaklarda ana motorların kullanılmasına gerek kalmadan kalkış yapılacak olan pist başına kadar taxi hareketi sadece iniş takımına yerleştirilen elektrikli motorlar sayesinde sağlanmaktadır. Bununla birlikte taxi esnasında motorların FOD riski de tamamen ortadan kaldırılmaktadır.

Sistemin beraberinde getirdiği tüm artıları aşağıda yer alan ayrıntılı tanıtım videosundan izleyebilirsiniz;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Designed By Published.. Blogger Templates